ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
Αρχική Ανακοινώσεις Σ.Ε.Α.ΑΝ. ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

 

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πανελλαδική Απεργία στην Υγεία

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αυτά που ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπου η εντατικοποίηση μας «τσακίζει» με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες και τα χιλιάδες χρωστούμενο ρεπό και άδειες.

Για περισσότερους από 2 μήνες, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων επιχειρηματίες – που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Κυρίως όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να «εξοικονομηθούν» υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, εκθέτοντας χιλιάδες ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους. Σε συνδυασμό με την μετακίνηση εργαζομένων - για να «καλύψουν» κενά στα δημόσια νοσοκομεία -από τις ήδη ανεπαρκέστατες και υποστελεχωμένες μονάδες ΠΦΥ, υπήρχε ουσιαστικά αποκλεισμός μεγάλου μέρους ασθενών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2. Ενώ, λόγω και της ανυπαρξίας έστω και στοιχειωδών μέτρων για την προστασία της υγείας ασθενών και υγειονομικών, ιδιωτικές μονάδες αποτέλεσαν εστίες διασποράς της νόσου.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη συστηματική απόρριψη τους αιτήματος μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Είναι φανερό ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό νέο κύμα επιδημίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις.

Απέναντι μας, πρώτα από όλα, είναι ο ορατός εχθρός, αυτός που γνωρίζουμε καλά, γιατί ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Απέναντι μας έχουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ελέγχουν την οικονομία και την έρευνα, και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετούν. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική που διαθέτει 14 δις ευρώ για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ θεωρεί «σπατάλη» την προμήθεια επαρκών μέσων ατομικής προστασίας και «ιδεοληψία» την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αυτή η πολιτική μετατρέπει τον SARS-CoV-2 σε μεγαλύτερο πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες, αφού μετατρέπει την υγεία σε «ατομική ευθύνη» και την υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ούτε «ίσοι» είμαστε απέναντι στην επιδημία, ούτε κινδυνεύουμε το ίδιο οι εργαζόμενοι και οι καπιταλιστές

Αυτή την πολιτική υλοποιούν αυτοί που μας «χειροκροτούν», αλλά αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρα του Νοσηλευτή, η κυβέρνηση επιχείρησε να προωθήσει, για άλλη μια φορά, τη διαιώνιση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Έχουν εξασφαλίσει την στήριξη των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ όλο αυτό το δίμηνο.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η νέα μεγαλύτερη κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων, που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους.

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία του λαού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

► Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Οριστική ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στελέχωση και επαναλειτουργία των δομών υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση.

► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

► Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

► Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας

► Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση

 

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020 07:11)