ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)

Χαλκοκονδύλη 37 2ος όροφος, 210-5221411 www.eskamea.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σόου της κυβέρνησης σε εθνικό δίκτυο για την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ και την κάρτα αναπηρίας

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας των ΚΕΠΑ και η κάρτα αναπηρίας εργαλείο επιτάχυνσης των περικοπών και όχι μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναπήρων.

            Τις τελευταίες ημέρες για μία ακόμα φορά, με ολόκληρο σόου η κυβέρνηση, πλημμυρισμένη από ευαισθησία και συμπάθεια για τα ΑΜΕΑ, παρουσίασε το σχέδιο για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την κάρτα αναπηρίας, ως εφαρμογή του νόμου για το ψηφιακό κράτος που ψηφίστηκε φέτος το καλοκαίρι, σχέδιο που έρχεται δήθεν να βελτιώσει τη ζωή των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων. Στο σόου παρενέβησαν ο Υπουργός εργασίας κος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Πιερρακάκης, η «προστάτιδα» των αμεα κα Μιχαηλίδου και εκτός των άλλων κυβερνητικών παραγόντων, συμμετείχε και στήριξε ο πάντα πρόθυμος πρόεδρος τα ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης. Περίσσεψαν οι διακηρύξεις περί καταπολέμησης της απανθρωπιάς των ΚΕΠΑ!!!, της παράλογης ταλαιπωρίας των ΑΜΕΑ, πασπαλισμένα με την υποκριτική τους αγωνία να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

            Κανένας δε λέει όχι στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Το πρόβλημα είναι ότι στα χέρια του συστήματος κατά βάση χρησιμοποιούνται για επιτάχυνση των περικοπών, μείωση των θέσεων εργασίας, στήριξη της κερδοφορίας. Η απλοποίηση των διαδικασιών, ακόμα κι αν σε ένα βαθμό είναι έτσι, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα των ΚΕΠΑ ως σφαγεία, όπως έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των αναπήρων. Τα ΚΕΠΑ που ιδρύθηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο του πρώτου μνημονίου τον Ιούλη του 2010 και εξελίχθηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις, έχουν αναδειχθεί σε ένα βασικό μηχανισμό κατακρεούργησης θεραπειών, επιδομάτων και συντάξεων με εργαλείο τη λειτουργικότητα.

            Μερικά στοιχεία για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ είναι τα εξής:

  • Πρώτον, οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000. Επίδομα αναπηρίας παίρνουν γύρω στις 150.000, ενώ όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν τα ΚΕΠΑ, επίδομα αναπηρίας έπαιρναν 230.000. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ πριν τη λειτουργία των ΚΕΠΑ ήταν στο 14% του συνόλου των συνταξιούχων. Σήμερα έχουν μειωθεί κάτω από το 5% όταν το κράτος τους και η ΕΕ αναγνωρίζουν ότι στο σύνολο του πληθυσμού οι ανάπηροι είναι λίγο πάνω από το 10%. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό το ποσοστό στους ηλικιωμένους, στους συνταξιούχους είναι πολύ μεγαλύτερο.
  • Δεύτερον, για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χτυπάει κύρια νέα παιδιά, κατά κανόνα τα ΚΕΠΑ δίνουν χαμηλά ποσοστά, από 40 έως 50% . Ενώ οι καρκινοπαθείς μπορεί να πάρουν επίδομα ή σύνταξη τα πρώτα δύο χρόνια από την εμφάνιση του καρκίνου η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά κόβεται. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με διάφορα τεχνάσματα όπως η αλλαγή κατηγορίας του αναπήρου, οι μικρές μειώσεις ποσοστών, η αλλαγή του προσδιορισμού «ανίκανου προς εργασία» χάνονται επιδόματα ή συντάξεις, ακόμα και η ασφαλιστική κάλυψη του αναπήρου. Ένα πρώτο δείγμα του ψηφιακού τους κράτους ένιωσαν στο πετσί τους τα ορφανά παιδιά με αναπηρία που με ένα κλικ του ποντικιού στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ τους κόπηκε το επίδομα αναπηρίας τον Μάρτη του ‘20 επειδή έπαιρναν την «πλουσιοπάροχη» σύνταξη των 300-400€ των θανόντων γονιών τους. Έχουν το θράσος σήμερα να απειλούν αυτά τα παιδιά με διώξεις, με κατασχέσεις αν δεν επιστρέψουν τα ποσά από τα επιδόματα για το διάστημα που ξεκίνησαν να παίρνουν τη σύνταξη του γονιού τους.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η κάρτα αναπηρίας μπορεί να απαλλάξει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους από σημαντική ταλαιπωρία, όμως η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η κάρτα ούτε τα επιδόματα και τις συντάξεις θα αυξήσει, ούτε θα τα δώσει σε όσους σήμερα δεν παίρνουν ενώ θα έπρεπε να παίρνουν. Πολύ περισσότερο, δε θα προστατέψει  τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες από το τσουνάμι της ακρίβειας και την ενεργειακή φτώχεια. Με την κάρτα στην τσέπη δε θα ζεσταθούν τον χειμώνα αν τους κόψουν το ρεύμα.

            Αλλά αλήθεια μέσα σε αυτό το διαλυμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας , με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μετά τον τελευταίο νόμο-έκτρωμα, πού θα μπορούμε να βρούμε ραντεβού να κάνουμε τις εξετάσεις που απαιτούνται και γιατρό για να μας φτιάξει τον ηλεκτρονικό φάκελο;;; Σου λέει τι θα κάνουν;; Θα πληρώσουν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή στα ιδιωτικά απογευματινά όσοι έχουν.

            Ο ανάπηρος έχει ανάγκη πρώτα απ’ όλα υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας, με ό,τι η επιστήμη έχει κατακτήσει τα συγκεκριμένα προβλήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία του. Έχει ανάγκη από δωρεάν θεραπείες, τα τεχνολογικά βοηθήματα που η κατάστασή του επιβάλει, σύγχρονες θεραπείες και τεχνολογικά βοηθήματα που όλο και περισσότερο καλείται να τα πληρώνει από την τσέπη του, όπως επιχειρήθηκε μέσα στο καλοκαίρι να γίνει με τα αναλώσιμα νέας τεχνολογίας των διαβητικών. Εκεί που η βαρβαρότητα χτυπάει κόκκινο είναι με τους ανασφάλιστους που εξαιρούνται τελείως από τη δωρεάν παροχή σύγχρονων θεραπευτικών μέσων και τεχνολογικών βοηθημάτων. Ταυτόχρονα χρειάζονται αξιοπρεπείς μισθοί, επιδόματα και συντάξεις για να μπορέσει να ζήσει σαν άνθρωπος.

 Οι ικανοί προς εργασία ανάπηροι που μαραζώνουν σήμερα στα σπίτια τους χωρίς δουλειά με την κάρτα αναπηρίας δεν πρόκειται να βρουν δουλειά αν δε γίνουν προσλήψεις. Οι ανάπηροι που σε ένα μεγάλο ποσοστό δούλευαν στις πρώην ΔΕΚΟ έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση, ενώ στο ίδιο το Υπουργείο εργασίας έχουν μείνει για δείγμα πλέον κάποιοι ελάχιστοι να δουλεύουν. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά εδώ και 3 μήνες και πολλά παιδιά με αναπηρία, με ή χωρίς κάρτα, δεν έχουν πάει ακόμα σχολείο λόγω των προβλημάτων στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα μεταφοράς και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στην ειδική αγωγή.

             Προκάλεσε για μία ακόμα φορά η ανοιχτή κάλυψη της ΕΣΑΜΕΑ και σε αυτή την επιχείρηση της κυβέρνησης να παραπλανήσει τα ΑΜΕΑ. Ο ίδιος ο κύριος Χατζηδάκης κόμπαζε στις δηλώσεις του ότι έχει τη στήριξη της ΕΣΑΜΕΑ. 

             Η μόνη διέξοδος, είναι ο οργανωμένος, συντονισμένος αγώνας των ίδιων των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους μαζί με τους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σωτήρες, δεν ψάχνουμε για προστάτες.

 

         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Σ.Ε.Α.ΑΝ.                                                                                       Αθήνα, Δεκέμβρης 2022